بررسی تغییرات گونه‌های موسیقی خیابانی در تهران از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵

نویسندگانمحمدرضا آزاده فر؛ یحی حسینخانی
نشریهنامه هنرهای نمایشی و موسیقی
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۳۹۷
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

موسیقی خیابانی در ایران، تاکنون از زوایای متفاوتی مورد توجه محققین حوزه‌های جامعه‌شناسی و موسیقی‌شناسی قرار گرفته‌است. با این وجود هنوز بسیاری از جنبه‌های آن نیاز به مطالعه دارد. مطالعه پدیده‌ی موسیقی خیابانی، علاوه بر اینکه می­تواند مورد استفاده‌ی محققین موسیقی، جامعه­شناسی­، مردم­شناسی و غیره قرار بگیرد، می‌تواند به کارگزاران فرهنگی کشور در زمینه‌ی سیاست­گذاری­های اجتماعی و فرهنگی کمکِ شایانی بکند.

پژوهش حاضر به بررسی تغییر و تحولاتِ گونه‌های (ژانرهای) اجرایی موسیقی در خیابان‌های تهران، در طی پانزده سال منتهی به 1395 میپردازد. این پژوهش از نوع کیفی است که در آن از دو روش میدانی و اسنادی بهره برداری شده  و داده‌های آن با بهره‌گیری از مطالعه میدانی در چند منطقه‌ی  مختلف تهران با تکنیک مصاحبه و مشاهده‌ی غیرمشارکتی بدست آمده است.

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد گونه‌های اجرایی موسیقی خیایانی در طی پانزده سال اخیر مردم‌پسندتر شده است. این یافته‌ها همچنین مبین آن است که شمار نوازندگان محلی، سنتی و کولی‌ها نسبت به پانزده سال پیش در خیابان‌های تهران بسیار کم‌تر شده‌اند. بالارفتن شمار نوازندگان برخی گونه‌های مردم‌پسند غربی که خارج از جریان اصلیِ موسیقیِ مردم‌پسند هستند نیز از دیگر تغییرات بوده­است. تغییر محسوسِ دیگر، تغییر دیدگاه مردم نسبت به مقوله‌ی موسیقی خیابانی و نوازندگان خیابانی است.